Depressie

Onderstaande therapieën worden (apart of in combinatie) toegepast bij deze gezondheidsklacht. De volgorde van deze therapieën is alfabetisch gerangschikt en heeft geen relatie met de effectiviteit van deze therapieën. De aanwezigheid van een therapie in deze lijst hoeft niet te betekenen dat deze bij u effectief is. Deze informatie over therapieën is bedoeld als algemene informatie en is niet bedoeld als vervanging voor andere behandelingen, therapieën en/of medicijnen. Zie ook de disclaimer.

Nieuws

Mindfulness effectief bij preventie terugkerende depressie

en mindfulnesstraining kan helpen om een terugkerende depressie te voorkomen. Dat blijkt uit de grootste meta-analyse tot nu toe naar het effect van Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT).

 

 

Mindfulness ook effectief bij actuele depressie

Een mindfulnesstherapie kan patiënten met een actuele depressie helpen in het verminderen van hun klachten. Dit blijkt uit het promotie-onderzoek van Joël van Aalderen van het Radboudumc. Hij onderzocht voor het eerst de effecten van mindfulness bij een actuele depressie.

 

 

Mindfulnesstherapie veelbelovend bij depressies

Een therapie die gebaseerd is op mindfulness lijkt een veelbelovende behandelmethode voor patiënten met terugkerende depressies. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in The Lancet.

 

 

Meditatie verlicht depressieve klachten

Dagelijks 30 minuten mediteren kan de symptomen van een depressie of angststoornis verminderen. Dat stellen onderzoekers van de John Hopkins University.

"Er zijn veel mensen die mediteren, maar het wordt nooit als medische therapie gebruikt", vertelt hoofdonderzoeker Madhav Goyal. "Ons onderzoek laat echter zien dat meditatie net zo goed bepaalde spannings- of depressieve klachten kan verminderen als antidepressiva. Dit geldt niet voor mensen met ernstige klachten."

 

 

Verband tussen koolhydraten en depressie

Vrouwen die veel rood vlees en koolhydraten eten hebben vaker een depressie. Een voedingspatroon rijk aan olijfolie en vis maakt juist minder depressief.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Harvard School of Public Health. In een 12 jaar durende studie keken de onderzoekers naar de invloed van het voedingspatroon op een depressie bij 43.000 vrouwen.

 

 

Depressief mens gaat heel anders met schuldgevoel om

Freud krijgt anno 2012 gelijk: schuldgevoel speelt een rol bij depressies. Mensen met een depressie gaan heel anders met schuldgevoelens om, zo blijkt . . .
. . . onderzoek wijst erop dat schuldgevoel een grote rol speelt bij depressies. Mensen die wanneer ze zich schuldig voelen (door het uitblijven van die koppeling) niet precies weten wat hun gedrag nu zo ongepast maakte, vergroten hun schuldgevoel en gaan zich zelfs schuldig voelen over zaken waar ze niets aan kunnen doen.

 

 

Wandelen helpt bij behandeling depressie

Een stevige wandeling kan een belangrijke rol spelen in de behandeling tegen depressie. Dat stellen Schotse wetenschappers van de University of Stirling.

 

 

Mindfulness voorkomt terugkeren depressie

Mindfulness kan bij mensen met terugkerende depressies een terugval voorkomen. Ook tijdens een bestaande depressie vermindert het de symptomen.

 
Bron: Nu.nl   07-10-2011  link naar artikel

 

Tai chi helpt tegen depressie

De beste manier om te voorkomen dat ouderen depressief worden, is hen te introduceren in de wereld van tai chi, zo blijkt uit een Amerikaanse studie.

 
Bron: Nu.nl   21-03-2011  link naar artikel

 

Ongezond voedsel vergroot kans op depressie

Wetenschappers hebben ontdekt dat het nuttigen van veel verzadigde vetten en transvetten (onverzadigde, maar desalniettemin schadelijke vetten die onder meer in fastfood zitten) de kans op depressies vergroot. Olijfolie blijkt een prima alternatief te zijn: het beschermt tegen diverse mentale aandoeningen . . .

 

 

Lichttherapie ook succesvol bij depressie

Lichttherapie werkt ook bij niet-seizoensgebonden depressies. Dat blijkt uit onderzoek van psychiater en onderzoeker Ritsaert Lieverse.
De positieve effecten van lichttherapie bij de bestrijding van winterdepressie zijn al langer bekend. Nu blijkt dat lichttherapie ook bij niet-seizoensgebonden depressies succesvol kan worden ingezet. Ook werken de positieve effecten na beëindiging van de behandeling door.