Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van twee therapieën.
Bij cognitieve therapie wordt aandacht gegeven aan hoe het denken het gevoelsleven en het doen beïnvloedt en bij gedragstherapie staat het gedrag centraal. Het anders leren denken en interpreteren en het anders leren doen en laten worden gecombineerd in één behandeling.

Nieuws

'43 procent van de Nederlandse jongeren heeft psychische klachten'

43 procent van de Nederlandse jongeren ervaart psychische klachten zoals slecht slapen, piekeren en angstklachten.

 
Bron: Nu.nl   03-05-2017  link naar artikel

 

Gedragstherapie effectief bij CVS

Cognitieve gedragstherapie en graded exercise therapie zijn veilig en effectief bij de behandeling van patiënten met een chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Dat blijkt uit Engels onderzoek. Onderzoekers van het UMC St Radboud vinden dat in vervolgonderzoek gericht gezocht moet worden naar de werkzame bestanddelen in deze therapieën teneinde de aanpak van CVS verder te verbeteren.

 

 

Psycholoog of therapeut nodig bij RSI

Beeldschermwerkers die last hebben van RSI-klachten, hebben meer baat bij hulp van een psycholoog of een gedragstherapeut dan bij aangepast meubilair en houdingsoefeningen. Bovendien moet de behandelaar niet te somber reageren op hun klachten. Dat blijkt uit onderzoek van revalidatiearts Marjon van Eijsden, waarop zij vrijdag aan de Universiteit Maastricht promoveert.

 
Bron: Nu.nl   09-12-2010  link naar artikel

 

Korte cognitieve training lang effectief bij depressie

In een recente studie blijkt dat cognitieve therapie zeker vijf jaar bescherming biedt, nadat iemand is opgeknapt van meerdere depressieve episoden. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het AMC en de Rijksuniversiteit Groningen door dr. C. Bockting.

 

 

Hersenen veranderen door therapie

De grijze stof van de hersenen neemt toe door cognitieve gedragstherapie. Dit hebben Nijmeegse onderzoekers gepubliceerd op de website van het wetenschappelijk tijdschrift Brain.
De onderzoekers volgden 22 patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) tijdens hun eerste gedragstherapie. De onderzoekers maakten hersenscans voor, tijdens en na de therapie.

 

Cognitieve gedragstherapie wordt beoefend in onderstaande plaatsen.

Klik op een provincie- of plaatsnaam of de informatie-icoontjes erachter voor een praktijkoverzicht.