Lichttherapie

Bij lichttherapie wordt zichtbaar licht gebruikt en bij die therapie wordt de cliënt blootgesteld aan wit licht van een sterke intensiteit (10.000 lux).
De cliënt wordt gedurende een aantal weken een aantal uren per dag voor een lichtbak geplaatst, waarbij het van belang is dat het gezicht naar de lichtbron gericht is zodat het licht in de ogen kan schijnen.
De filosofie achter lichttherapie is dat deze therapie invloed heeft op het herstellen van de biologische klok van het lichaam.

Lichttherapie met wit licht wordt o.a. gebruikt bij seizoensgebonden stemmingsklachten zoals winterdepressies, bij problemen als gevolg van jetlag, bij slaapproblemen als gevolg van een verstoord dag- en nachtritme, bij somberheid en bij het werken in wisseldiensten.
Lichttherapie richt zich op het reguleren van de natuurlijke aanmaak van melatonine. In de winter maakt het lichaam meer melatonine aan; lichttherapie verlaagt de concentratie melatonine in het bloed waardoor de biologische klok positief kan worden beïnvloed.

Nieuws

Lichttherapie ook succesvol bij depressie

Lichttherapie werkt ook bij niet-seizoensgebonden depressies. Dat blijkt uit onderzoek van psychiater en onderzoeker Ritsaert Lieverse.
De positieve effecten van lichttherapie bij de bestrijding van winterdepressie zijn al langer bekend. Nu blijkt dat lichttherapie ook bij niet-seizoensgebonden depressies succesvol kan worden ingezet. Ook werken de positieve effecten na beëindiging van de behandeling door.

 

Lichttherapie wordt beoefend in onderstaande plaatsen.

Klik op een provincie- of plaatsnaam of de informatie-icoontjes erachter voor een praktijkoverzicht.