Acupunctuur

Het Latijnse woord acupunctuur betekent letterlijk: ‘naaldensteek’.
Acupunctuur is een onderdeel van de Chinese geneeskunde en dateert van ongeveer 5000 jaar geleden.
Chinese geneeskunde/acupunctuur gaat uit van de mens als geheel en niet van een ziektebeeld.
In de acupunctuur wordt gewerkt via de energiebanen in het lichaam, ook wel meridianen genoemd. Meridianen zijn ‘netwerken’ in het lichaam waardoor energie (ook wel chi of ki genoemd), bloed en lichaamsvloeistoffen worden verspreid.

Door verschillende oorzaken kunnen blokkades, overschotten of tekorten in het lichaam ontstaan met pijn, ongemak en ziekte als gevolg. Soms is het lichaam niet in staat om zichzelf te herstellen en dan kan acupunctuur hulp bieden. Door het zetten van naalden kunnen verstoringen in het lichaam positief beïnvloed en geharmoniseerd worden.
Acupunctuur wordt o.a. toegepast bij pijn, maag- en darmklachten, allergieën, slaapstoornissen, stress, hoofdpijn en migraine en pychische problemen.

Nieuws

'Acupunctuur vermindert opvliegers'

Vrouwen die last hebben van opvliegers tijdens de overgang lijken gebaat bij acupunctuur. Vooral op de ernst en de frequentie heeft de behandeling effect.

 

 

Acupunctuur helpt tegen opvliegers

Vrouwen die in de overgang zitten en last hebben van opvliegers en andere overgangsklachten kunnen baat hebben bij acupunctuur. Dat blijkt uit onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in BMJ’s Acupuncture in Medicine.

 

 

Acupunctuur helpt bij stuitligging

Acupunctuur kan een baby die in een stuit ligt, helpen om te draaien. Dit concludeert onderzoekster Ineke van den Berg van het Erasmus MC.

 

Acupunctuur wordt beoefend in onderstaande plaatsen.

Klik op een provincie- of plaatsnaam of de informatie-icoontjes erachter voor een praktijkoverzicht.