ADHD (attention deficit hyperactivity disorder)

Onderstaande therapieën worden (apart of in combinatie) toegepast bij deze gezondheidsklacht. De volgorde van deze therapieën is alfabetisch gerangschikt en heeft geen relatie met de effectiviteit van deze therapieën. De aanwezigheid van een therapie in deze lijst hoeft niet te betekenen dat deze bij u effectief is. Deze informatie over therapieën is bedoeld als algemene informatie en is niet bedoeld als vervanging voor andere behandelingen, therapieën en/of medicijnen. Zie ook de disclaimer.

Nieuws

Hyperactiviteit lijkt gevolg van gebrek aan focus

ADHD is een combinatie van je moeilijk kunnen focussen en druk en impulsief gedrag. De hyperactiviteit lijkt het gevolg van het niet goed kunnen richten van aandacht, en niet andersom. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Het lijkt een aanwijzing dat de aanpak van ADHD zich beter op het aandachtstekort dan op de hyperactiviteit kan richten.

 

 

Te vaak diagnose ADHD

De diagnose ADHD wordt te vaak gesteld. Dit blijkt uit gegevens die de universiteiten van Ruhr-Universitat Bochum en Basel verzamelden. Psychiaters en psychotherapeuten geven hun oordeel vaak op basis van onduidelijke vuistregels in plaats van diagnostische criteria.

 
Bron: Nu.nl   02-04-2012  link naar artikel

 

Niet alle ADHD-patiënten zijn hetzelfde

Het ene kind met ADHD is het andere niet. ADHD valt misschien op te delen in drie typen, zo blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Patrick de Zeeuw.
De Zeeuw definieerde op basis van eerder onderzoek drie soorten gedrag waarin ADHD’ers kunnen afwijken van gezonde kinderen. Kinderen met ADHD zijn slechter in het remmen van gedrag, ze vinden het moeilijk impulsen te onderdrukken.
Daarnaast zijn ze minder beloningsgevoelig, hun gedrag is moeilijk te sturen via complimenten en straf. Als laatste hebben ADHD-kinderen problemen met gevoel voor tijd en timing. Ze hebben moeite met inschatten wanneer dingen gaan gebeuren of wanneer zij weer kunnen gaan praten in een gesprek.

 

 

Omgeving heeft invloed op ADHD-gedrag

Het gezin en biologische factoren hebben naast de genetische aanleg een grote invloed op de ontwikkeling van ADHD. Dat concludeert onderzoeker Cathelijne Buschgens. Een moeder die tijdens de zwangerschap rookt, complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling en een hoog geboortegewicht: het heeft allemaal invloed.

 

 

Heeft je kind ADHD? Volg een oudertraining!

Kinderen met ADHD hebben er baat bij als hun ouders een oudertraining volgen. Ze worden minder ongehoorzaam, vertonen minder opstandig gedrag en hebben minder driftbuien en angst- en stemmingsklachten. Dat blijkt uit onderzoek van Barbara van den Hoofdakker van het Universitair Medisch Centrum Groningen.