Darmklachten

Onderstaande therapieën worden (apart of in combinatie) toegepast bij deze gezondheidsklacht. De volgorde van deze therapieën is alfabetisch gerangschikt en heeft geen relatie met de effectiviteit van deze therapieën. De aanwezigheid van een therapie in deze lijst hoeft niet te betekenen dat deze bij u effectief is. Deze informatie over therapieën is bedoeld als algemene informatie en is niet bedoeld als vervanging voor andere behandelingen, therapieën en/of medicijnen. Zie ook de disclaimer.

Nieuws

'Bacteriën in ontlasting patiënt ziekte van Crohn blijken voorspeller'

De samenstelling van bacteriën in de ontlasting van patiënten met de ziekte van Chrohn blijkt een voorspeller te zijn van ziekteactiviteit. Het meten van de bacteriën in de ontlasting biedt mogelijk een alternatief voor een endoscopie.

 
Bron: Nu.nl   10-11-2016  link naar artikel

 

Speciaal brood kan helpen bij prikkelbare darm

Mensen met het prikkelbare darm syndroom ervaren minder klachten als ze speciaal brood eten dat een laag gehalte heeft aan zogenaamde ‘FODMAP’s’. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Helsinki.

 

 

Eiwit bevordert herstel beschadigde darmwand

Het immuunsysteem blijkt via productie van het eiwit interleukine-22 (IL-22) in staat om een beschadigde darmwand te kunnen herstellen. Het principe is recent aangetoond in gekweekte 'minidarmpjes' door Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

 

 

Mindfulness vermindert klachten PDS

Patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) kunnen baat hebben bij een combinatie van mindfulness training en yoga. Dat suggereert een kleine klinische studie. Aan de studie werkten 75 vrouwen met het Prikkelbare Darm Syndroom mee.