PDS-therapie

PDS-therapie is hypnotherapie voor mensen die last hebben van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). PDS-therapie wordt ook darmmanagement-programma genoemd.

De belangrijkste verschijnselen van PDS zijn buikpijn, in combinatie met diarree of verstopping. Daarnaast kunnen nog andere klachten optreden zoals: winderigheid, opboeren, opgeblazen gevoel in de buik en lusteloosheid.
Het prikkelbare darm syndroom wordt ook wel spastische darm genoemd. De Engelse benaming die soms ook in Nederland gebruikt wordt is Irritable Bowel Syndrome (IBS).

Mensen met prikkelbare darmen hebben een overgevoelig maag-darm kanaal. Het maag-darm kanaal kan gevoelig zijn voor prikkels zoals voedsel, maar ook voor spanning en emoties.

Bij hypnotherapie bij prikkelbare darmen worden oefeningen gebruikt waarbij u zich bijvoorbeeld een pijnlijke buik voorstelt als een warme, zachte buik, terwijl u ontspannen bent. Deze denkbeelden kunnen een positieve invloed op de darmwerking hebben net zoals andere denkbeelden of emoties een negatieve invloed kunnen hebben op de darmen. Vanwege de bewuste aandacht bij hypnotherapie kan het effect van de denkbeelden tijdens de oefeningen op de darmen groter dan normaal zijn. Daarnaast kunnen ook ademhalings- en ontspanningsoefeningen toegepast worden om meer ontspanning in het buikgebied te laten ontstaan en kunt u anders met stressvolle situaties leren omgaan.

PDS-therapie wordt beoefend in onderstaande plaatsen.

Klik op een provincie- of plaatsnaam of de informatie-icoontjes erachter voor een praktijkoverzicht.