Yoga-therapie

Yoga is eeuwenoud en is afkomstig uit India en vind zijn oorsprong in het Hindoeïsme.
Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk juk of brug en wordt gebruikt als aanduiding van een bepaalde methode of techniek.
Er zijn verschillende vormen van yoga. De bekendste vorm in Nederland is hatha yoga.
Andere meer spiritueel georienteerde vormen van yoga zijn: jnana-yoga, bhakti-yoga, karma-yoga, raja-yoga en kriya yoga waar Paramahansa Yogananda in "autobiography of a yogi" over schrijft.
Naast deze yogavormen die behoren tot het Hindoeïstische pad, worden in het Boeddhisme bepaalde methoden ook aangeduid met yoga. Zo spreekt men bijvoorbeeld over yogatantra en atiyoga enz. Daarnaast is er Kum Nye, een Tibetaanse yoga die lijkt op Tai Chi en die naast bewegingsoefeningen ook meditatieve oefeningen alsmede massage omvat.
In Nederland wordt met yoga voornamelijk hatha yoga bedoeld. Hatha-yoga is een methode om lichaam en geest met elkaar in harmonie te brengen. Het omvat onder andere ontspanning- en ademhalingsoefeningen, concentratietechnieken en lichaamshoudingen.

Yoga therapie is therapie waarbij specifieke yoga oefeningen geselecteerd en eventueel geschikt gemaakt, of ontwikkeld zijn om bepaalde klachten aan te pakken. Hierbij zijn de specifieke inzichten en kennis uit de eeuwenoude yoga-traditie toegepast op moderne klachten als rsi.

Yoga-therapie kan ook gecombineerd worden met andere oefeningen en therapieën zoals meditatie, mindfulness, massagetherapie en cognitieve therapie.

Yoga-therapie wordt toegepast bij:
Rsi, stress, rugklachten, spanningsklachten in nek en schouders, hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, depressie en hyperactiviteit.

Nieuws

Hyperactiviteit lijkt gevolg van gebrek aan focus

ADHD is een combinatie van je moeilijk kunnen focussen en druk en impulsief gedrag. De hyperactiviteit lijkt het gevolg van het niet goed kunnen richten van aandacht, en niet andersom. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Het lijkt een aanwijzing dat de aanpak van ADHD zich beter op het aandachtstekort dan op de hyperactiviteit kan richten.

 

 

'Yoga en meditatie helpt bij geheugenproblemen'

Rust en flexibiliteit zijn mogelijk niet de meest waardevolle voordelen van yoga en meditatie. Het lijkt erop dat het helpt om de cognitieve en emotionele problemen die vaak vooraf gaan aan de ziekte van Alzheimer en dementie te verminderen.

 

 

'Yoga beschermt tegen hartklachten'

Het doen van yoga is een goede manier om jezelf te beschermen tegen hart- en vaatziekten. Vooral als je geen zwaardere sporten kan doen. Dat suggereert recent onderzoek.

Voor het onderzoek werd gekeken naar de gegevens van 37 studies waaraan bijna 3000 mensen meewerkten. Mensen die aan yoga deden hadden een minder hoge bloedruk en cholesterol, beiden risicofactoren voor het krijgen van hartklachten.

 

 

Yoga verandert de reactie van 68 genen

Wetenschappers hebben ontdekt waarom yoga ons lichaam zo goeddoet en ons van onze stress afhelpt: yoga zorgt ervoor dat zeker 68 genen anders gaan reageren.

 

 

Yoga helpt bij reumatoïde artritis

Jonge patiënten met reumatoïde artritis (RA) voelen zich beter na zes weken yoga. Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of California op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Pain Society.

 

 

Yoga vermindert pijn bij fibromyalgie

Mensen met de ziekte fibromyalgie kunnen hun pijnklachten verminderen door wekelijks twee uur yoga te beoefenen. Dat concluderen onderzoekers van the Oregon Health and Science University in Portland.

 

 

Yoga verbetert welzijn bij borstkanker

Iyengar-yoga kan vrouwen helpen beter te herstellen tijdens of na een behandeling bij borstkanker. Dit laat onderzoek van de University of Alberta zien.

 
Bron: Nu.nl   18-08-2010  link naar artikel

Yoga-therapie wordt beoefend in onderstaande plaatsen.

Klik op een provincie- of plaatsnaam of de informatie-icoontjes erachter voor een praktijkoverzicht.