Rosenmethode

De Rosenmethode is meer dan 25 jaar geleden ontwikkeld door fysiotherapeute Marion Rosen. Zij werd zich bewust van de invloed die aanraking van het lichaam had via de feedback van haar fysiotherapie patienten op haar behandelingen.

De Rosenmethode gaat ervan uit dat chronische spierspanning het gevolg is van onderdrukte gevoelens. Wanneer volwassenen hun gevoelens ontkennen, komen ze vast te zitten in een patroon van vasthouden dat leidt tot chronische pijn en ongezonde emoties. Dit vasthouden heeft ook zijn weerslag in de manier van ademhalen.

De Rosenmethode is een combinatie van zachte aanraking en het voeren van gesprekken waarmee de patient geleerd wordt om te ontspannen.
De therapeut is erop gericht om kleine veranderingen in spierspanning en ademhaling op te merken en te herkennen als ontspanning bij de patient. De therapeut kan daardoor op deze veranderingen reageren via verandering in aanraking en/of via toespreken van de patient waardoor de patient kan herkennen wat vast gehouden wordt door onbewuste spierspanning.

Marion Rosen omschrijft de therapie als een transformatie van de persoon die we denken te zijn tot de persoon die we werkelijk zijn.

De Rosenmethode kan ook in combinatie met andere therapieën zoals massagetherapie of gesprekstherapie toegepast worden.

De rosenmethode wordt o.a. toegepast bij: fysieke klachten, spierspanning, spanningsklachten, beperkte ademhaling, overbelasting, bewustwording en persoonlijke groei.

Introductie in de Rosenmethode