Relatietherapie (Gezinstherapie)

In elke relatie en in elk gezin kunnen spanningen en conflicten voorkomen en vaak komen de partners of gezinsleden daar zelf weer uit, maar als de problemen als onoplosbaar worden ervaren of als de kwaliteit van die relaties daardoor ernstig wordt beïnvloed, kan relatie- en/of gezinstherapie hulp bieden.
Relatie- en/of gezinstherapie richt zich in eerste instantie op de problemen die aan de oppervlakte liggen, waardoor men gezamenlijk tot de ontdekking kan komen dat deze problemen een uiting zijn van een conflict op een dieper niveau met mogelijk wortels in het verleden.

Bij gezinstherapie worden zo mogelijk alle gezinsleden betrokken bij het zoeken naar een passende oplossing waardoor problemen beter hanteerbaar worden of verdwijnen.
Doordat gezinsleden (leren) praten over een probleem komt er vaak al een oplossing in zicht en leren de gezinsleden een andere manier vinden om met elkaar om te gaan. Het kan helpen om een beter evenwicht te vinden tussen geven en nemen en om een balans te vinden tussen je eigenbelang en rekening houden met elkaar. Ook kun je leren hoe je grenzen leert stellen en hoe je je respectvol kan opstellen naar de ander of naar het gezin als geheel.

Gezins- en/of relatiegesprekken vinden regelmatig plaats en de duur van de therapie hangt af van de aard en de ernst van de problemen. Aanvullend kan individuele therapie nodig zijn, bij voorbeeld als het gaat om onverwerkte trauma's, depressie of verslaving.

Nieuws

'Te veel twitteren slecht voor relatie'

Op Twitter worden niet alleen ruzies tussen BN’ers uitgevochten. Te veel twitteren kan ook leiden tot relatieproblemen, zo blijkt uit een studie van Zucker Hillside Hospital.

 

Relatietherapie wordt beoefend in onderstaande plaatsen.

Klik op een provincie- of plaatsnaam of de informatie-icoontjes erachter voor een praktijkoverzicht.