Muziektherapie
Bij muziektherapie maak je zelf muziek en/of luister je naar specifieke muziek. Hierbij zijn muzikale vaardigheden niet vereist. De manier van muziekmaken hangt samen met de hulpvraag.
Muziektherapie maakt gebruik van het gegeven dat muziek een middel is om met anderen te communiceren, dat muziek kan aanzetten tot bewegen en dat muziek invloed op de stemming van mensen heeft.
Door middel van muziektherapie kan je nieuwe vaardigheden aanleren, ontwikkelingen in gang zetten en/of problemen leren overwinnen.
Muziektherapie wordt o.a. toegepast bij: concentratieproblemen, burn-out, depressie, spanningsklachten, gedragsproblemen, rouwverwerking, negatief zelfbeeld, trauma, angst, seksueel misbruik, eetstoornis, verslaving, relatie- en communicatieproblemen, autisme.
Nieuws
Daarom voelt het goed om naar muziek te luisteren
Mooie muziek zorgt ervoor dat ons brein het chemische goedje dopamine gaat aanmaken en dat stofje zorgt er vervolgens weer voor dat wij ons een stuk beter voelen. Dat blijkt uit onderzoek. Dopamine komt ook vrij wanneer we eten, drugs gebruiken of een hoop geld ontvangen. In het geval van muziek wordt de productie van dopamine maar liefst negen procent hoger dan normaal.