Mondhygiënist

Beschrijving komt nog

Nieuws

'Kauwgom even effectief als flossen'

Tien minuten op kauwgom kauwen, kan 100 miljoen bacteriën uit de mond verwijderen. Het is net zo effectief als flossen, al maak je met flossen wel andere delen van je gebit schoon dan met kauwgom. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

 

 

'Koffie goed voor je tanden'

Het drinken van een kop koffie zorgt er niet alleen voor dat je alert blijft, het voorkomt ook tandbederf. Dat beweren Braziliaanse onderzoekers.

Niet alle koffie soorten hebben dit effect, maar volgens de onderzoekers hebben sommige soorten koffiebonen een anti-bacteriële werking. De Coffea Canephora bleek bepaalde bacteriële biofilms, deze veroorzaken tandplak en dus uiteindelijk tandbederf, af te breken.

 

 

Tanden poetsen: zonder tandpasta, met zonne-energie!

Wetenschappers hebben een tandenborstel ontwikkeld die de tanden schoonmaakt door een chemische reactie in de mond te bewerkstelligen. De chemische reactie wordt mogelijk gemaakt door zonne-energie en maakt tandpasta overbodig. Binnenkort starten de eerste echte experimenten en dat brengt deze futuristische tandenborstel wel heel dichtbij.

 

 

Miljoenen bacteriën leven op een oude tandenborstel

Des te langer u een tandenborstel gebruikt, des te meer bacteriën zich op de borstel nestelen. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO. Na drie maanden bevat een gebruikte tandenborstel gemiddeld zeven miljoen bacteriën. Het is daarom slim om een tandenborstel regelmatig te vervangen.

 

 

Gepoetste tanden houden dokter op afstand

Mensen die minder dan twee keer per dag hun tanden poetsen, lopen een groter risico op hartziekten. Dat blijkt uit onderzoek. Het was al bekend dat een ontsteking aan het tandvlees voor hartproblemen kan zorgen, maar nu is ook duidelijk wat de rol van poetsen in dit hele verhaal is.

 

 

Groene thee maakt tanden sterker

Het drinken van één kopje groene thee per dag vergroot de kans dat u op latere leeftijd uw gebit kunt behouden. Dat blijkt uit Japans onderzoek. In de thee zitten anti-microbiële moleculen – catechines – die de tanden sterker maken.

 

 

Alcoholgebruik vergroot kans op kanker in mond- en keelholte

Een slechte mondhygiëne in combinatie met overmatig alcoholgebruik vergroot de kans op kanker van de mond- en keelholte. Bepaalde veelvoorkomende bacteriën in de mondholte spelen hierbij een belangrijke rol. Het gaat om bacteriën die alcohol kunnen afbreken.