Meditatie

Recent toegevoegd. De beschrijving van meditatie komt nog

Nieuws

Hyperactiviteit lijkt gevolg van gebrek aan focus

ADHD is een combinatie van je moeilijk kunnen focussen en druk en impulsief gedrag. De hyperactiviteit lijkt het gevolg van het niet goed kunnen richten van aandacht, en niet andersom. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Het lijkt een aanwijzing dat de aanpak van ADHD zich beter op het aandachtstekort dan op de hyperactiviteit kan richten.

 

 

'Yoga en meditatie helpt bij geheugenproblemen'

Rust en flexibiliteit zijn mogelijk niet de meest waardevolle voordelen van yoga en meditatie. Het lijkt erop dat het helpt om de cognitieve en emotionele problemen die vaak vooraf gaan aan de ziekte van Alzheimer en dementie te verminderen.

 

 

Meditatie verlicht depressieve klachten

Dagelijks 30 minuten mediteren kan de symptomen van een depressie of angststoornis verminderen. Dat stellen onderzoekers van de John Hopkins University.

"Er zijn veel mensen die mediteren, maar het wordt nooit als medische therapie gebruikt", vertelt hoofdonderzoeker Madhav Goyal. "Ons onderzoek laat echter zien dat meditatie net zo goed bepaalde spannings- of depressieve klachten kan verminderen als antidepressiva. Dit geldt niet voor mensen met ernstige klachten."

 

 

Mindfulness helpt bij chronische klachten

Mindfulnesstraining heeft een positief effect op de psychische gezondheid van mensen met langdurig onverklaarde fysieke klachten. Dat blijkt uit onderzoek van Hiske van Ravesteijn van het UMC St Radboud.

 

 

Mindfulness verlaagt bloeddruk

Uit onderzoek van psycholoog dr. Ivan Nyklicek en collega's van Tilburg University blijkt dat mindfulness niet alleen leidt tot minder stress bij de deelnemers, maar ook zorgt voor een lagere bloeddruk voor en tijdens het uitvoeren van stressvolle taken.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Health Psychology.

 

 

Meditatie brengt een mens de benodigde portie fatsoen bij

Voor een oudere vrouw opstaan in de trein? Waarom zou u wanneer zelfs jongere, fittere mensen dit niet doen. Gauw richt u uw blik op uw boek of op uw telefoon om door de lege inbox te scrollen: doen alsof u niets gezien heeft. Wanneer u mediteert zou u wel opstaan, dat blijkt uit nieuw onderzoek.

 

 

Mediteren vermindert gevoel van eenzaamheid

Mensen die zich eenzaam voelen, doen er wellicht goed aan om te gaan mediteren (Mindfulness Based Stress Reduction). Dat vermindert namelijk het gevoel van eenzaamheid en dus ook de kans op aandoeningen die (mede) door eenzaamheid veroorzaakt worden. Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Californië, Los Angeles in het blad Brain, Behavior and Immunity.

 

 

'Meer focus door meditatie'

Moeite met focussen of je afsluiten voor afleiding? Ga mediteren. Want mensen die mediteren gebruiken hun hersenen anders: er is minder activiteit in de hersengebieden voor dagdromen en afleiding. Ook gedurende de dag. Dat stellen onderzoekers van de Yale Therapeutic Neoroscience Clinic.

 

 

Meditatie verandert het brein binnen acht weken

Steeds meer studies tonen aan dat meditatie meer is dan een rustgevende vrijetijdsbesteding. Uit een recente studie blijkt dat meditatie ervoor zorgt dat mensen minder angst en stress ervaren, beter kunnen leren en een beter geheugen krijgen. Opvallend genoeg is 30 minuten meditatie per dag en dat acht weken lang al genoeg om zulke veranderingen in het brein te bewerkstelligen.

 

 

Meditatie maakt brein scherper

Sommige mensen starten de dag met een kop koffie om wakker te worden, maar dat kan ook anders, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Door meditatie bijvoorbeeld. Dat zorgt namelijk voor een aanzienlijke verbetering van de cruciale cognitieve vaardigheden.

 

Meditatie wordt beoefend in onderstaande plaatsen.

Klik op een provincie- of plaatsnaam of de informatie-icoontjes erachter voor een praktijkoverzicht.