Hypnotherapie

Hypnotherapie is een behandelmethode om lichamelijke en psychische veranderingen bij een cliënt teweeg te helpen brengen. Met hypnosetechnieken worden door de therapeut verborgen herinneringen en traumatische ervaringen van de cliënt naar boven gebracht, waardoor bepaalde ingesleten en beperkende patronen en negatieve reacties op gebeurtenissen geneutraliseerd kunnen worden.

Bij hypnose verkeert het bewustzijn in een toestand tussen waken en slapen en daardoor is de weg naar het onderbewustzijn gemakkelijker bereikbaar, maar de cliënt verliest nooit de controle over zijn handelen.
Hypnotherapie wordt ingezet voor ontspanning, voor verlichting van pijn, voor genezing van lichamelijke aandoeningen, om inzicht te krijgen in bepaalde problemen en bij alcohol- en/of drugsverslaving.

Hypnose werd in de helft van de 19e eeuw voor het eerst gebruikt door de Schotse chirurg James Braid en in diezelfde tijd werd hypnose door andere artsen ook gebruikt als pijnstiller om operaties zonder verdoving te kunnen uitvoeren.

Hypnotherapie wordt beoefend in onderstaande plaatsen.

Klik op een provincie- of plaatsnaam of de informatie-icoontjes erachter voor een praktijkoverzicht.