Huidtherapie

Huidtherapie is een therapie die toegepast wordt in ziekenhuizen, gezondheidscentra en/of een eigen praktijk. Huidtherapeut is een beschermd beroep (via de wet BIG-registratie) en huidtherapeuten hebben de HBO studie Huidtherapie afgerond. Huidtherapeuten behandelen patiënten met een zieke of beschadigde huid, waarbij u o.a. kunt denken aan: littekens, brandwonden, acne, overbeharing en oedeem.
U kunt bij een huidtherapeut terecht via een doorverwijzing van uw (huis)arts. Huidtherapeuten met een eigen praktijk accepteren ook patienten zonder doorverwijzing.

Behalve door huidtherapeuten kan de huid ook behandeld worden door hulpverleners die geen afgeronde HBO opleiding Huidtherapie hebben. Dit is uiteraard een andere behandeling en is bedoeld voor minder ernstige klachten. U kunt hierbij denken aan schoonheidspecialisten met eventueel aanvullende opleidingen.

Nieuws

Veel crèmes slecht bij eczeem

Veel crèmes blijken een slechte invloed te hebben op de huid van mensen met eczeem. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Bath.

 

 

Laserpulsen helpen huid echt verjongen

Lasers zijn niet de fontein van jeugd, maar helpen de verouderde huid wel echt verjongen. Dit blijkt uit een onderzoek van de TU Eindhoven. Laserbehandelingen zijn een methode om warmte de huid in te brengen. Onder invloed van warmteschokken van 45°C maken cellen in de huid meer collageen aan. Dit eiwit zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.

 

 

Laptop kan huid beschadigen

Mensen die regelmatig met hun laptop op schoot werken, lopen kans op huidbeschadigingen zoals het 'toasted skin syndrome'. Dit blijkt uit onderzoek van de University Hospital Basel.

 

 

Bier vergroot kans op psoriasis

Vrouwen die regelmatig bier drinken, hebben een grotere kans om psoriasis te krijgen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 82.000 vrouwen tussen de 27 en 44 jaar. Vrouwen die per week vijf biertjes naar binnen werken, hebben twee keer zoveel kans om psoriasis te ontwikkelen. Bier zonder alcohol, witte en rode wijn hebben dat effect niet.