Guasha

Guasha is een therapie die al duizenden jaren in China wordt toegepast. Het is oorspronkelijk een volkstherapie die nadien door wetenschappers als Prof. Lu Chi Ru en Prof. dr. Zhang Xiuqin van een wetenschappelijke basis is voorzien. Deze wetenschappers hebben de techniek ook verder uitgewerkt en gecombineerd met de meridianenleer en reflexologie. Hieruit is de zogenaamde “Holographic Meridian Scraping Therapy” ontstaan.

De therapie bestaat uit het schrapen van de huid met een schraper (bao yü ) waardoor ontgifting wordt gestimuleerd. De schraper kan gemaakt zijn van porselein, jade, hoorn of metaal.
Om de huid niet te beschadigen en ook vanwege de gunstige invloed, wordt de huid voor het schrapen ingesmeerd met een speciale guasha-olie, welke een aantal Chinese kruiden bevat.
Als gevolg van het schrapen wordt de huid rood. Op plaatsen waar zich afvalstoffen bevinden, ontstaan bloeduitstortingen (sha's). Deze kunnen in kleur variëren van diep rood tot paars. Hoe donkerder de kleur des te chronischer de blokkade kan zijn. Bij gezonde mensen verdwijnt de rode kleur na 3 tot 7 dagen.
Vanwege de ontgifting wordt geadviseerd om na de behandeling veel te drinken.

Guasha wordt o.a. toegepast bij: pijnklachten, nek-, schouder- en rugklachten, hoofdpijn en migraine, rsi, stress, burn-out, reumatische klachten en stofwisselingsstoornissen.

Kort filmpje waarin Guasha, toegepast op de nek, gedemonstreerd wordt.

Guasha wordt beoefend in onderstaande plaatsen.

Klik op een provincie- of plaatsnaam of de informatie-icoontjes erachter voor een praktijkoverzicht.