Diëtetiek
Recent toegevoegd. De beschrijving van Diëtetiek komt later.
Nieuws
Gezond eten halveert risico op oogziekte
Dagelijks twee ons groenten eten, twee stuks fruit en twee keer per week vis, kan het risico op de chronische oogziekte 'leeftijdsgebonden maculadegeneratie' bijna halveren. Dat blijkt uit Rotterdams onderzoek.
Gezond eten bij chronische ziekte helpt
Gezond eten kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten. De grootste winst is te halen bij hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Gezond eten ondersteunt niet alleen de behandeling, maar het is goed voor de algehele gezondheid van de patiënt. Er zou daarom meer aandacht voor voeding moeten zijn bij artsen en verpleegkundigen. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Groningen.
Ongezond voedsel vergroot kans op depressie
Wetenschappers hebben ontdekt dat het nuttigen van veel verzadigde vetten en transvetten (onverzadigde, maar desalniettemin schadelijke vetten die onder meer in fastfood zitten) de kans op depressies vergroot. Olijfolie blijkt een prima alternatief te zijn: het beschermt tegen diverse mentale aandoeningen . . .
Veilige gluten voor mensen met allergie
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, hebben ontdekt hoe tarwegluten gemaakt kan worden dat veilig is voor patiënten met glutenallergie (coeliakie).
Langer leven door alfacaroteen uit groente en fruit
Groente en fruit dat rijk is aan het antioxidant alfacaroteen bestrijdt ziektes en verlengt je leven. Dat blijkt uit onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention in de Verenigde Staten.
Onderzoek: walnoten maken ons stressbestendig
Een dieet, rijk aan walnoot en walnootolie, zorgt voor een lagere bloeddruk waardoor ons lichaam beter met stress om kan gaan.
Bosbessen verlagen de bloedsuikerspiegel
Volwassenen die te kampen hebben met prediabetes, worden gevoeliger voor insuline wanneer ze bosbessen eten. Onderzoekers van de Louisiana State University System hebben dit ontdekt door 32 volwassenen tweemaal daags bosbessensmoothies te laten drinken.
Afvallen? Water helpt!
Dieetgoeroes roepen het al jaren, maar eindelijk kan ook de wetenschap dit credo bevestigen. Het drinken van veel water zorgt ervoor dat u afvalt. Onderzoekers lieten proefpersonen drie maanden lang voor elke maaltijd twee kopjes water drinken en zagen hoe deze groep twee kilo meer afviel dan de controlegroep die geen water dronk.
Dieet verkleint kans op alzheimer
Veel olijfolie, noten, vis, pluimvee en verschillende soorten groente en fruit kunnen de kans op dementie wel eens sterk verminderen. Dat blijkt uit onderzoek. Het risico op alzheimer zou tot veertig procent kleiner worden. En daarmee is een dieet tot op heden de meest effectieve aanpak van de aandoening.
Transvet maakt onvruchtbaar
Vrouwen die veel koekjes, cake en taart eten hebben een grotere kans om endometriose te ontwikkelen. Deze aandoening aan de baarmoeder kan tot onvruchtbaarheid leiden. Dat concluderen onderzoekers. Het eten van vette vis beschermt juist weer tegen endometriose.
Diëtist gaat overgewicht met succes te lijf
Bij de diëtist komen, net als in 2007, voor het merendeel mensen met overgewicht en diabetes. De beweeg- en voedingsadviezen helpen. Binnen de groep die de behandeling afmaakt, neemt het aantal cliënten met ernstig overgewicht met bijna een vijfde af.
Kurkuma 'doodt kankercellen'
Wetenschappers van het Cork Cancer Research Centre in Ierland hebben ontdekt dat kurkuma in staat is om kankercellen af te breken.
Appel nog gezonder dan gedacht
Dagelijks je portie fruit eten is nog belangrijker voor je gezondheid dan experts eerst dachten. Dat blijkt uit recent onderzoek.
Wetenschappers analyseerden de eigenschappen van appels, perziken en nectarines. Zo ontdekten ze dat deze fruitsoorten vijf keer zoveel polyfenolen bevatten dan eerder was vastgesteld . . .
'Kurkuma is goed voor de lijn'
Onderzoekers van de Tuft University in Boston hebben ontdekt dat kurkuma de groei van vetcellen vermindert.
'Kurkuma beïnvloedt werking geneesmiddelen'
Kurkuma, ook bekend als geelwortel of koenjit, kan de werking van geneesmiddelen sterk beïnvloeden. In landen waar kurkuma veel wordt gebruikt, zoals India en Indonesië, moeten artsen zich bewust zijn van de potentieel gevaarlijke effecten van het kruid.
Broccoli meest vezelrijke groente
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat brocolli de meest vezelrijke groente is. Op een gedeelde tweede plaats staan sperziebonen, bospeen en rode kool. Opvallend is dat blikgroenten niet minder vezelrijk zijn dan verse groenten.