Speltherapie

Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen waarbij spelen gebruikt wordt om een kind te helpen. Via spelen kunnen kinderen zich uiten, ontspannen, hun ervaringen verwerken, maar ook experimenteren met nieuw gedrag en kunnen ze nieuwe inzichten opdoen.

De speltherapeut bouwt een vertrouwensrelatie met het kind op. Dat duurt soms een paar weken.
De therapeut volgt het kind in zijn spel, brengt onder woorden wat er gebeurt in het spel en/of speelt mee. De speltherapeut leert de speeltaal van het kind begrijpen en geeft ondersteuning bij het uiten en verwerken van problemen. Een speltherapeut heeft een post-hbo opleiding.

Speltherapie wordt toegepast bij: traumatische ervaringen ( als gevolg van: verlies, verandering, mishandeling, verwaarlozing, ziekte of nare ervaringen), emotionele problemen (uiten van gevoelens, negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen of hechtingsproblemen) en sociale problemen (niet kunnen samen spelen, gepest worden, teruggetrokken gedrag, gedragsproblemen en slecht luisteren).

Nieuws

Televisie en computer zorgen voor mentale problemen

Kinderen die langer dan twee uur voor de tv of computer zitten, hebben meer kans op psychologische problemen. Ongeacht hoe actief ze de rest van de tijd zijn. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere de University of Bristol.

 

 

Vriendschap beschermt kind tegen stress

Ouders doen er goed aan hun kinderen aan te moedigen vriendschappen aan te gaan. Contact met andere kinderen verkleint de kans op stress, stelt psychologe Ellen Peters van de Radboud Universiteit Nijmegen na ruim tien jaar onderzoek.

 

Speltherapie wordt beoefend in onderstaande plaatsen.

Klik op een provincie- of plaatsnaam of de informatie-icoontjes erachter voor een praktijkoverzicht.