Danstherapie
Danstherapie gaat ervan uit dat klachten in het lichaam en zijn bewegingen is terug te zien en dat door therapie verandering in de klachten teweeg gebracht kan worden.
Danstherapie is vooral doen en ervaren en is daardoor een non-verbale therapie waarbij het niet perse nodig is om te praten. Het kan ook een goede toevoeging zijn aan de verbale therapieën zoals psychotherapie.
Danstherapeuten zijn goed in het observeren van het lichaam en bewegingen en kunnen daardoor snel zien waar problemen zich voordoen en wat er nodig is om hier verandering in te brengen. Ze gebruiken hiervoor doorgaans bepaalde observatiesystemen bijvoorbeeld de Laban Movement Analyse en/of de Kestenberg Movement Profile.
Door het direct werken met lichaam en beweging kom je in contact met je emoties en leer je met deze om te gaan en indien nodig te verwerken. Danstherapie kan daardoor confronterend zijn. De behandeling kan gericht zijn op situaties uit het ‘heden’ en/of uit het ‘verleden’.
Danstherapie wordt zowel individueel als in groepen gegeven, maar kan ook toegepast worden binnen gezinnen en relaties.
Danstherapie wordt o.a. toegepast bij: Burn-out, somberheid, spanningsklachten, onzekerheid, geremdheid, slaapstoornissen, verliesverwerking, concentratieproblemen, agressie, pesten, grenzeloosheid, negatief zelfbeeld, dwangmatig gedrag, oorlogstrauma, lichamelijke klachten, lichamelijk trauma, angstklachten, seksueel misbruik, anorexia, boulimie, verslaving, realiteitsverlies, gedrags-, relatie- en gezinsproblematiek.