Voedingstherapie

In de natuurgeneeskunde is voedingstherapie een belangrijke behandelmethode omdat de juiste voeding een effectieve remedie voor het bevorderen van de gezondheid is.

Voeding is een belangrijke basis voor een goede gezondheid en de voedingstherapeut kan klachten van mensen vaak relateren aan hun voedingspatroon.
Door begrip van de werking van voeding op de gezondheid worden mensen gemotiveerd om hun voedingspatroon aan te passen, waardoor klachten kunnen verminderen of verdwijnen. Voedingstherapie wordt vaak geadviseerd in combinatie met andere natuurlijke behandelwijzen; voeding wordt dan ingezet als geneesmiddel.

Voedingstherapie kan o.a. worden toegepast bij overgewicht, ondergewicht, diabetes, allergie, spijsverteringsproblemen, te hoog cholestorolgehalte, candida en ADHD.

Nieuws

Gezond eten halveert risico op oogziekte

Dagelijks twee ons groenten eten, twee stuks fruit en twee keer per week vis, kan het risico op de chronische oogziekte 'leeftijdsgebonden maculadegeneratie' bijna halveren. Dat blijkt uit Rotterdams onderzoek.

 

 

Gezond eten bij chronische ziekte helpt

Gezond eten kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten. De grootste winst is te halen bij hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Gezond eten ondersteunt niet alleen de behandeling, maar het is goed voor de algehele gezondheid van de patiënt. Er zou daarom meer aandacht voor voeding moeten zijn bij artsen en verpleegkundigen. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Groningen.

 

 

'Andere hersenreactie bij verschillende suikers'

De hersenen reageren anders op twee soorten suiker. Dat stellen onderzoekers van de University of Southern California op de jaarlijkse bijeenkomst van het American College of Neuropsychopharmacology.

Voor het onderzoek keek Kathleen Page samen met collega's naar het effect van glucose en fructose op de hersenen van 24 proefpersonen tussen de 16 en 25 jaar.

 

 

'Zout eten verhoogt risico op hartaanval'

Mensen die langdurig te zout eten vergroten hun kans op een hartaanval. Dit gebeurt vooral bij mensen bij wie het hart overbelast raakt.

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en Top Instituut Food and Nutrition hebben als eerste een verband gezien tussen een hogere zoutinname, overbelasting van het hart en een hoger risico op een hartaanval.

 

 

Verband tussen koolhydraten en depressie

Vrouwen die veel rood vlees en koolhydraten eten hebben vaker een depressie. Een voedingspatroon rijk aan olijfolie en vis maakt juist minder depressief.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Harvard School of Public Health. In een 12 jaar durende studie keken de onderzoekers naar de invloed van het voedingspatroon op een depressie bij 43.000 vrouwen.

 

 

Vitamine D goed voor spieren

Vitamine D is essentieel voor goedwerkende spieren. Het maakt de spieren efficiënt en geeft ze een energieboost. Dat stellen onderzoekers van de Newcastle University.

 

 

Vitamine D belangrijk tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen krijgen al het advies om dagelijks vitamine D te slikken. Dat blijkt nu niet alleen van belang voor de botten, maar lijkt ook zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging te voorkomen.

 

 

Magnesiumtekort vergroot kans op hartziekte

Mensen die te weinig magnesium binnenkrijgen via hun voeding hebben een grotere kans op het krijgen van een hartziekte. Dat blijkt uit een studie van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG).

 

 

Groene thee maakt beter wakker dan koffie

Heb jij 's morgens eerst een kop koffie nodig om wakker te worden? Vergeet de koffie, groene thee werkt volgens onderzoekers veel beter. Uit de studie blijkt dat groene thee de hersenen een boost geeft en de hersenen scherper maakt. Ook verbetert het geheugen door het drinken van groene thee.

 

 

Ongezond voedsel vergroot kans op depressie

Wetenschappers hebben ontdekt dat het nuttigen van veel verzadigde vetten en transvetten (onverzadigde, maar desalniettemin schadelijke vetten die onder meer in fastfood zitten) de kans op depressies vergroot. Olijfolie blijkt een prima alternatief te zijn: het beschermt tegen diverse mentale aandoeningen . . .

 

 

Veilige gluten voor mensen met allergie

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, hebben ontdekt hoe tarwegluten gemaakt kan worden dat veilig is voor patiënten met glutenallergie (coeliakie).

 

 

Langer leven door alfacaroteen uit groente en fruit

Groente en fruit dat rijk is aan het antioxidant alfacaroteen bestrijdt ziektes en verlengt je leven. Dat blijkt uit onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention in de Verenigde Staten.

 
Bron: Nu.nl   23-11-2010  link naar artikel

 

Onderzoek: walnoten maken ons stressbestendig

Een dieet, rijk aan walnoot en walnootolie, zorgt voor een lagere bloeddruk waardoor ons lichaam beter met stress om kan gaan.

 
Bron: Kijk   05-10-2010  link naar artikel

 

Bosbessen verlagen de bloedsuikerspiegel

Volwassenen die te kampen hebben met prediabetes, worden gevoeliger voor insuline wanneer ze bosbessen eten. Onderzoekers van de Louisiana State University System hebben dit ontdekt door 32 volwassenen tweemaal daags bosbessensmoothies te laten drinken.

 

 

Aardbei activeert schoonmakers in brein

Wetenschappers hebben ontdekt dat het nuttigen van aardbeien, bosbessen en açai-bessen ervoor kan zorgen dat het brein gezond blijft. De vruchtjes activeren de natuurlijke schoonmaker die zich in onze hersenen bevindt en deze ruimt op en recyclet giftige stoffen die tot geheugenverlies en andere beschadigingen kunnen leiden.

 

 

Witte rijst vergroot kans op diabetes

Vervang witte rijst door de bruine variant en laat het witte brood staan voor volkoren brood. Daarmee wordt de kans op diabetes plotsklaps een derde kleiner. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers. De volkoren variant laat glucose een stuk geleidelijker vrijkomen, waardoor diabetes een kleinere kans krijgt.

 

 

Dieet verkleint kans op alzheimer

Veel olijfolie, noten, vis, pluimvee en verschillende soorten groente en fruit kunnen de kans op dementie wel eens sterk verminderen. Dat blijkt uit onderzoek. Het risico op alzheimer zou tot veertig procent kleiner worden. En daarmee is een dieet tot op heden de meest effectieve aanpak van de aandoening.

 

 

Appel nog gezonder dan gedacht

Dagelijks je portie fruit eten is nog belangrijker voor je gezondheid dan experts eerst dachten. Dat blijkt uit recent onderzoek.
Wetenschappers analyseerden de eigenschappen van appels, perziken en nectarines. Zo ontdekten ze dat deze fruitsoorten vijf keer zoveel polyfenolen bevatten dan eerder was vastgesteld . . .

 
Bron: Telegraaf   02-09-2009  link naar artikel

 

Broccoli meest vezelrijke groente

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat brocolli de meest vezelrijke groente is. Op een gedeelde tweede plaats staan sperziebonen, bospeen en rode kool. Opvallend is dat blikgroenten niet minder vezelrijk zijn dan verse groenten.

 

Voedingstherapie wordt beoefend in onderstaande plaatsen.

Klik op een provincie- of plaatsnaam of de informatie-icoontjes erachter voor een praktijkoverzicht.