Orthomoleculaire voedingstherapie

Orthomoleculaire voedingstherapie dateert uit de jaren '50 van de vorige eeuw, maar het was de scheikundige en Nobelprijswinnaar Linus Pauling die in 1968 in het wetenschappelijk tijdschrift Science, de term Orthomoleculaire Geneeskunde introduceerde.

Het Griekse woord 'orthomoleculair' betekent juist, recht of gezond en orthomoleculaire therapie is een geneeswijze die gebruik maakt van vitaminen, mineralen en kruidenpreparaten.
Om gezond te blijven moet het menselijk lichaam beschikken over de juiste hoeveelheid voedingsstoffen in de juiste verhoudingen. Door een gebrek aan, of een niet optimale hoeveelheid van de juiste voedingsstoffen, kan de gezondheid in gevaar komen.
Orthomoleculaire geneeskunde maakt o.a. gebruik van voedingssupplementen en in sommige gevallen, als de opname via de darmen verstoord is, kunnen de voedingsstoffen ook via een injectie of een infuus worden toegediend.

De orthomoleculair therapeut houdt zich bezig met het in stand houden of herstellen de juiste hoeveelheid voedingsstoffen, die er voor zorgen dat we in een goede conditie blijven of dat we van onze klachten herstellen.
Deze vorm van geneeskunde wordt complementaire geneeskunde genoemd; als aanvulling dus op de reguliere geneeskunde. Orthomoleculaire therapie kan ook preventief toegepast worden.
Zie ook: Voedingstherapie/Diëtetiek

Nieuws

Veel kinderen hebben vitamine D-tekort

Bijna één op de drie kinderen heeft te weinig vitamine D. Bij kinderen van onder andere Marokkaanse, Surinaamse, Turkse en Kaapverdische afkomst gaat het zelfs om meer dan de helft van de kinderen. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus MC in het aprilnummer van het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Nutrition.

 

 

'Vitamine D-tekort verhoogt risico op diabetes'

Mensen met weinig vitamine D in hun lichaam lopen een verhoogd risico op diabetes type 2, zelfs als ze geen overgewicht hebben. Tot die conclusie komen Spaanse onderzoekers van de Universiteit van Malaga.
Bij de studie waren bijna 150 Spanjaarden betrokken. De wetenschappers bestudeerden bij hen onder andere de hoeveelheid vitamine D in het lichaam en het BMI. Verder werden de deelnemers getest voor diabetes, prediabetes en andere afwijkingen aan het bloedsuikergehalte.

 

 

'Vitaminesupplement beschermt tegen gehoorverlies'

Een vitaminesupplement kan mogelijk gehoorverlies als gevolg van lawaai voorkomen. Een onderzoek bij muizen laat zien dat een chemische voorloper van vitamine B3 de zenuwen in het slakkenhuis beschermt.

 

 

Onderzoekers ontdekken hoe zink ouderdomsblindheid afremt

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt hoe zink de ontwikkeling van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) afremt. LMD, ook wel ouderdomsblindheid, is in Nederland de belangrijkste oorzaak voor blindheid.

 

 

Vitamine D-tekort verhoogt risico op dementie

Senioren met een tekort aan vitamine D hebben een groter risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Exeter.

 

 

Magnesium essentieel voor gezonde hersenontwikkeling

Patiënten met ernstige hersenafwijkingen hebben vaak een magnesiumtekort. Onderzoekers van het Radboudumc vonden bij patiënten met een verstandelijke beperking, epilepsie en magnesiumtekort, een defect in een gen dat de magnesiumopname regelt. Het gen blijkt essentieel voor een gezonde hersenontwikkeling.

 

 

'Vitamine D helpt bij netelroos'

Vitamine D kan mogelijk wat verlichting bieden voor patiënten met chronische netelroos. Dat stellen onderzoekers van het University of Nebraska Medical Center.

 

 

Vitamine D belangrijk tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen krijgen al het advies om dagelijks vitamine D te slikken. Dat blijkt nu niet alleen van belang voor de botten, maar lijkt ook zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging te voorkomen.

 

 

Magnesiumtekort vergroot kans op hartziekte

Mensen die te weinig magnesium binnenkrijgen via hun voeding hebben een grotere kans op het krijgen van een hartziekte. Dat blijkt uit een studie van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG).

 

 

Gezondheidsraad geeft nieuw vitamine D-advies

Baby’s en kinderen tot vier jaar moeten dagelijks 10 microgram extra vitamine D nemen, ouderen vanaf 70 jaar per dag 20 microgram. Zo luidt het nieuwe advies van de Gezondheidsraad.

 

 

Selenium verkleint kans op blaaskanker

Blaaskanker komt minder vaak voor bij mensen die veel van het mineraal selenium binnenkrijgen. Dit hebben onderzoekers van het Spaanse nationaal kanker onderzoekscentrum ontdekt.

 

 

‘Vitamine B remt Alzheimer af’

Een nieuw onderzoek suggereert dat flinke doses vitamine B ervoor zorgen dat het brein van mensen minder snel aftakelt en dat de hersenen trager in massa afnemen. Deze aftakeling leidt in veel gevallen tot dementie en onderzoekers denken dan ook dat dit een eerste, goede stap is richting een middel dat Alzheimer kan vertragen.

 

 

'Met vitamine B mogelijk minder longkanker'

Mensen met veel vitamine B in het bloed hebben mogelijk minder kans om longkanker te krijgen. Dat concludeert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds na internationaal onderzoek.

 
Bron: Nu.nl   16-06-2010  link naar artikel

Orth. mol. voedingstherapie wordt beoefend in onderstaande plaatsen.

Klik op een provincie- of plaatsnaam of de informatie-icoontjes erachter voor een praktijkoverzicht.