Doping voor het brein: hormoon geeft geheugen een boost

Situaties waarin een beroep wordt gedaan op uw geheugen kunnen in de toekomst wel eens gemakkelijker worden. Wetenschappers hebben ontdekt dat het injecteren van een hormoon het geheugen van ratten ijzersterk maakt. Dat biedt wellicht ook mogelijkheden voor mensen: niet alleen als het gaat om uw boodschappenlijstje, maar ook voor de behandeling van bijvoorbeeld Alzheimer.

De wetenschappers namen een aantal ratten en zetten ze in een box. De ratten leerden dat ze een donker gedeelte van de ruimte beter konden vermijden. Toen de ratten het doorhadden, bestudeerden de wetenschappers wanneer en hoe het rattenbrein IGF2 produceerde. IGF2 is een hormoon dat het geheugen een boost geeft. De onderzoekers ontdekten dat de hoeveelheid IGF2 één of twee dagen na de training het grootst was.

Belangrijk?
De onderzoekers vroegen zich af hoe belangrijk het hormoon was en schakelende het bij een aantal ratten uit. De dieren vergaten direct dat ze de donkere kamer moesten vermijden. Een aantal ratten kreeg terwijl ze nog aan het trainen waren een injectie met IGF2. Deze dieren onthielden veel beter dat ze niet in de donkere kamer mochten komen.

Verbetering
“Als we IGF2 aan de hippocampus toevoegen dan geven we de formatie van herinneringen een flinke boost,” vertelt onderzoeker Cristina Alberini. “We zien ook dat de herinnering minder in verval raakt: we voorkomen dat de dieren iets vergeten.”

WIST U DAT…

Doorbraak
En dat is toch wel een doorbraak. “Verbetering (van het geheugen, red.) is zeldzaam,” stelt expert Alcino Silva vast. “Wanneer je het geheugen manipuleert dan veroorzaak je meestal beschadigingen: het is gemakkelijker om dingen te beschadigen dan te verbeteren. Ik denk dat we op het punt staan om de essentiële bouwblokken van de vorming van herinneringen in de hippocampus te identificeren.”

Alzheimer
De wetenschappers houden zich nu bezig met de implicaties van hun studie. Wat kunnen de onderzoeksresultaten betekenen voor bijvoorbeeld mensen met Alzheimer? “Het is mogelijk dat in sommige gevallen van geheugenverlies sprake is van een tekort aan IGF2 of een gebrek aan een receptor (dit deel van zenuwcellen herkent en ontvangt signalen, red.),” stelt Alberini.

Het lijkt natuurlijk heel aantrekkelijk om dingen dankzij een simpele injectie gemakkelijk te kunnen onthouden. Maar het is niet voor niets dat ons brein niet alles opslaat, zo benadrukt Silva. Dingen vergeten, hoort er nu eenmaal bij. “Onze hersenen zijn machines die zichzelf aanpassen en hun eigen regels maken.” Als we onszelf teveel herinneren dat kan ons brein de balans tussen herinneren, vergeten en het uitfilteren van bepaalde gebeurtenissen wel eens kwijtraken.

De volledige studie verschijnt vandaag in het blad Nature.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd