Leren houdt brein gezond

Neurobiologen hebben bewijs gevonden voor het feit dat het leerproces bijdraagt aan de gezondheid van de hersenen. Dagelijkse leerprocessen zorgen ervoor dat proteïne BDNF (brain-derived neurotrophic factor) vrijkomt en de hersencellen optimaal blijven functioneren.

Bij het leren komt een proteïne vrij dat de groei en differentiatie van de connecties die verantwoordelijk zijn voor de communicatie tussen neuronen, regelt. Volgens de onderzoekers bewijzen de resultaten voor het eerst dat er een relatie tussen leren en hersengroei is.

De resultaten kunnen helpen bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen die bedoeld zijn om de gezondheid van het brein te bevorderen. Zo zouden leerprocessen theoretisch gezien geheugenverlies kunnen tegengaan.

De onderzoekers doen op dit moment nader onderzoek om te achterhalen of de leerprocessen naarmate iemand ouder wordt, minder invloed hebben op het welzijn van het brein. Als dat zo is, volgt een onderzoek naar de mogelijkheden om de invloed van het leerproces met medicatie te vergroten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd