Weinig slaap verviervoudigt risico op verkoudheid

Getty Images

Mensen die minder dan zes uur per nacht slapen, hebben vier keer zo veel kans om verkouden te worden als mensen die meer dan 7 uur per nacht slapen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of California.

Aan het onderzoek deden 164 gezonde mannen en vrouwen van 18 tot 55 jaar mee. Een week lang werd hun slaappatroon gemonitord aan de hand van een bewegingsmeter aan de pols en slaapdagboeken. Vervolgens verbleven ze vijf dagen in quarantaine in een hotel. Daar kregen ze neusdruppels toegediend die een verkoudheidsvirus bevatten.

Vaak verkouden

Vooral vrijwilligers die minder dan vijf uur of vijf tot zes uur per nacht sliepen, werden vaak verkouden. Vergeleken bij deelnemers die meer dan zeven uur per nacht sliepen, kregen de kortste slapers 4,5 keer zo vaak last van een verkoudheid. Mensen die vijf à zes uur sliepen, werden 4,2 keer zo vaak verkouden.

Dit verband bleef overeind na correctie voor andere factoren die een rol zouden kunnen spelen, zoals gewicht, inkomen, opleidingsachtergrond, het gerapporteerde stressniveau, roken, beweging en alcoholgebruik.

Invloed op immuunsysteem

Het onderzoek bewijst niet dat te weinig slaap ervoor zorgt dat je verkouden wordt. Het bevestigt wel de uitkomst van eerdere onderzoeken die aantoonden dat er een link is tussen slaapgebrek, een verzwakt immuunsysteem en een hoger risico op het ontwikkelen van allerlei ziekten.

“De invloed die slaap op het immuunsysteem heeft is bekend, maar nog niet volledig duidelijk”, zegt hoofdauteur Aric Prather. De auteur voegen toe dat hun bevindingen sterk zijn, omdat ze bestaande slaapgewoontes hebben bestudeerd in plaats van kunstmatig geregelde slaaptijden.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep.

Bron 
  • WebMD