Kurkuma als behandeling bij Alzheimer

Getty Images

Het kruid kurkuma wordt in Aziatische culturen al eeuwen gebruikt voor allerlei gezondheidsdoeleinden. Een nieuw onderzoek laat zien dat kurkuma dankzij bepaalde eigenschappen heel goed te gebruiken zou kunnen zijn als behandeling voor hersenziekten als de ziekte van Alzheimer.

"Kurkuma is in staat om de hersenen binnen te komen en om vervolgens de plaques van het eiwit beta-amyloïd te vernietigen", vertelt onderzoeker Wellington Pham van de Vanderbilt University. Hij publiceert de resultaten van het onderzoek in het Journal of Alzheimer's Disease.

Plaques

Ophoping van eiwitfragmenten rondom de hersencellen, de zogenaamde plaques van beta-amyloïd, zijn verantwoordelijk voor onomkeerbare schade aan de hersencellen bij patiënten met de ziekte van Alzheimer. Voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer is het van belang om kleine moleculen te ontwikkelen die deze ophopingen tegengaan. Het is echter heel lastig om moleculen te vinden die door de bloed-hersenbarrière kunnen. "Ons lichaam heeft deze barrière om de hersenen te beschermen tegen giftige moleculen die de hersenen en neuronen kunnen beschadigden", aldus Pham.

Samen met collega's van de Shiga Universiteit in Otsu Japan ontwikkelde hij een nieuwe strategie om een molecuul dat vergelijkbaar is met kurkuma effectief in de hersenen af te leveren. De stof die ze gebruikten tijdens het onderzoek, FMeC1, is een verbinding met fluor die met behulp van MRI zichtbaar kan worden gemaakt in de hersenen. Op die manier konden ze bepalen of de stof daadwerkelijk op de goede plek in de hersenen terecht kwam.

Inademen

De onderzoekers dienden de stof toe met behulp van een verstuiver; het geneesmiddel kan dus worden ingeademd. Volgens Pham is kurkuma een zeer eenvoudige chemische structuur, waardoor het niet duur hoeft te zijn om een eventueel medicijn op deze manier te generen. Daarbij zijn verstuivers al op de markt en ook relatief goedkoop.

Bij een muismodel concludeerden Pham en zijn collega's ook dat de stof effeciënter geleverd werd aan de cortex en hippocampus bij inademing dan na intraveneuze toediening (injectie in een ader) van het middel.

Bron 
  • Science Daily