Bevruchting duurt langer bij stress

Het is een bekend verhaal: een man en vrouw proberen via vruchtbaarheidsbehandelingen zwanger te raken. Dat mislukt, ze adopteren een kindje en enkele maanden later blijkt de vrouw toch zwanger te zijn. Wetenschappers weten nu waarom: de stress die de behandeling met zich mee kan brengen, verkleint de kans van slagen aanzienlijk.

De wetenschappers verzamelden 274 vrouwen die tussen de 18 en 40 jaar oud waren. Alle vrouwen probeerden zwanger te raken en de onderzoekers volgden de dames zes maanden lang. Op elke zesde dag van de cyclus werd een urinemonster afgenomen. Door te kijken hoeveel cortisol en alfa-amylase er in de urine zat, kon bepaald worden hoezeer het lichaam last had van stress.

Overduidelijk
Nadat de onderzoekers ook alle andere factoren die een vertraagde bevruchting kunnen veroorzaken (leeftijd, de frequentie waarmee de vrouwen seks hadden, alcoholische dranken, etc.) in kaart hadden gebracht, keken ze hoe groot de invloed van stress alleen was. De resultaten zijn overduidelijk. Gemiddeld had elk stel elke cyclus dertig procent kans om zwanger te raken. De vrouwen die gestrest waren, zagen hun kansen ten opzichte van vrouwen met weinig stress gemiddeld met twaalf procent dalen.

Druk
Het is voor de hand liggend dat juist vrouwen die via vruchtbaarheidsbehandelingen zwanger proberen te raken veel met stress te maken hebben. De behandeling brengt immers veel stress en spanning met zich mee: zowel lichamelijk als geestelijk is er druk.

De onderzoekers hopen in een tweede en grootschaliger onderzoek de voorlopige resultaten te kunnen bevestigen. Volgens onderzoeker Germaine Buck Louis is het aannemelijk dat technieken die de stress verminderen de kans op zwangerschap door IVF of andere methodes vergroten. Ze moedigt vrouwen die proberen om zwanger te raken aan om tijd voor zichzelf te nemen en te relaxen op een manier die bij hen past. Sigaretten en alcohol zijn daarbij natuurlijk uitgesloten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd