'Andere hersenreactie bij verschillende suikers'

Suiker
Getty Images

De hersenen reageren anders op twee soorten suiker. Dat stellen onderzoekers van de University of Southern California op de jaarlijkse bijeenkomst van het American College of Neuropsychopharmacology.

Voor het onderzoek keek Kathleen Page samen met collega's naar het effect van glucose en fructose op de hersenen van 24 proefpersonen tussen de 16 en 25 jaar. Met behulp van een MRI-scan werden de hersenen bestudeerd na de inname van een glucose- of fructosedrank. Tijdens het onderzoek kregen de deelnemers afbeeldingen van eten te zien, bijvoorbeeld een chocoladecake. Ook moesten ze aangeven hoe veel zin ze hadden om te eten.

Fructose en glucose

Fructose is een simpele suiker die we in fruit vinden, maar het wordt als geraffineerde suiker ook vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen. Glucose is de belangrijkste energiebron van het lichaam, die vooral ontstaat door de afbraak van complexe koolhydraten.

Eerder onderzoek liet zien dat fructose tot minder verzadiging leidt dan glucose. Bij knaagdieren resulteerde directe injectie van fructose in de hersenen tot meer eten, terwijl glucose juist voor verzadiging zorgde. Eerste voorzichtige onderzoeken bij mensen laten zien dan glucose de activiteit in de hypothalamus vermindert, dit staat in verband met metabole verzadiging. Fructose had dit effect niet.

Nieuwe studie

De afbeeldingen van het eten leidde tot activatie van de nucleus accumbens, een onderdeel van de hersenen dat onderdeel uitmaakt van het beloningscircuit en zorgt voor zin in eten. Na de inname van de fructosedrank was de activatie groter dan na de glucosedrank. De fructose resulteerde ook in grotere gevoelens van honger.

Deze resultaten suggereren dat fructose mogelijk overeten bevordert. Het betreffen echter de eerste voorzichtige resultaten van een studie, vervolgonderzoek is nodig.

Bron 
  • Medical Xpress