Bloeddruk omlaag met ‘goed zout’

Door meer kaliumzout te nuttigen, kan de bloeddruk van de mens flink verlaagd worden. Die bloeddrukverlaging is zelfs vergelijkbaar met de verlaging die ontstaat wanneer men de helft minder ‘slechte’ natriumzouten (keukenzout) zou nuttigen. Dat blijkt uit onderzoek van Linda van Mierlo en haar collega’s van de Wageningen University.

De onderzoekers bestudeerden de bloeddruk van mensen in 21 landen: onder meer de Verenigde Staten, China, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Nederland. Naarmate de bloeddruk hoger is, neemt de kans op hart- en vaatziekten namelijk toe. In westerse landen – waaronder Nederland – is dat een groot probleem. Hier heeft slechts twintig tot dertig procent van de bevolking een ‘normale’ bloeddruk. Naarmate mensen ouder worden, treden problemen met de bloeddruk op.

Meer kalium
Voeding en leefstijl kunnen een grote invloed hebben op de bloeddruk. Het eten van veel natrium en weinig kalium is bijvoorbeeld heel slecht. Minder natrium en meer kalium zijn twee heel goede maatregelen. Sterker nog: eentje kan al een groot deel van het probleem oplossen; wanneer men de aanbevolen hoeveelheid kalium zou binnenkrijgen, zou de bloeddruk net zo laag worden als wanneer de consument per dag 4 gram minder zout zou nuttigen.

Teveel
Uit eerder onderzoek bleek al dat in Nederland het aantal sterfgevallen aan hart- en vaatziekten door het eten van minder zout met 2500 per jaar verminderd kan worden. De Nederlander nuttigt gemiddeld negen tot tien gram keukenzout per dag. En dat terwijl de aanbevolen hoeveelheid zes gram is.

Keukenzout zit in heel veel producten: brood, soep, snacks en pizza’s bijvoorbeeld. Kalium vindt u in groente en fruit. Ook zijn er producten op de markt waarin natrium grotendeels door kalium vervangen is.

Bronmateriaal

Persbericht Wageningen University

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd