Miljoenen bacteriën leven op een oude tandenborstel

Des te langer u een tandenborstel gebruikt, des te meer bacteriën zich op de borstel nestelen. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO. Na drie maanden bevat een gebruikte tandenborstel gemiddeld zeven miljoen bacteriën. Het is daarom slim om een tandenborstel regelmatig te vervangen.

Voor het TNO-onderzoek moesten 37 vrijwilligers hun tandenborstels inruilen voor een nieuw exemplaar. Dit gebeurde drie maal: bij aanvang van het onderzoek, na één maand en ten slotte na drie maanden. Vervolgens werd de microbiële gesteldheid van de tandenborstels onderzocht.

Op tandenborstels van drie maanden oud vonden wetenschappers allerlei verschillende bacteriën, zoals de E.coli-bacterie. Ook troffen zij vijf bekende orale pathogenen (Streptococcus mutans, Tannerella forsythensis, Porphyromonas gingivalis, Fusobacterium nucleatum en Candida albicans) op de onderzochte tandenborstels aan. Op basis van de huidige resultaten kan niets gezegd worden over een eventueel risico op infecties.

TNO deed het onderzoek in opdracht van Aquafresh, een bedrijf dat o.a. tandenborstels produceert. Het is dan ook niet gek dat Aquafresh gebaat is bij de uitkomst van het onderzoek, alhoewel er door TNO wel gedegen research is gedaan.

Moeten we dan maar met z’n allen tandenborstels blijven kopen? Nee hoor, er is nog een andere tijdrekkende oplossing: giet kokend heet water over uw tandenborstel. Hierdoor worden de meeste bacteriën gedood. Toch is er een ander aspect dat roet in het eten gooit: slijtage. Intensief gebruik van tandenborstels zorgt voor slijtage van de borstelkop. Deze slijtage kan de efficiëntie van plaqueverwijdering sterk verminderen. Kortom, het is wel verstandig om regelmatig de trouwe tandpastavriend te vervangen.

Bronmateriaal

TNO

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd