Meditatie brengt een mens de benodigde portie fatsoen bij

trein lezen

Voor een oudere vrouw opstaan in de trein? Waarom zou u wanneer zelfs jongere, fittere mensen dit niet doen. Gauw richt u uw blik op uw boek of op uw telefoon om door de lege inbox te scrollen: doen alsof u niets gezien heeft. Wanneer u mediteert zou u wel opstaan, dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Dat mediteren ons creatiever maakt en het gevoel van eenzaamheid vermindert, wisten we al. Ook na meditatie reageert ons lichaam anders op prikkels doordat ons brein anders emoties verwerkt: u wordt emotioneel stabieler. Zou mediteren dan ook invloed kunnen hebben op ons karakter? Onderzoekers aan de Northeastern University bogen zich eens over dit vraagstuk en zochten uit welk effect meditatie kan hebben op het medeleven.

Deelnemers volgden acht weken lang een meditatietraining. De ene groep kreeg een andere manieren van meditatie aangeleerd dan de andere groep. Ook was er nog een controlegroep, bestaande uit mensen die niet mediteerden. Hierna werden ze onderworpen aan een test in een wachtkamer met drie stoelen. Op twee van de stoelen zat een acteur en op de derde stoel kon de deelnemer plaatsnemen. Hierna kwam iemand op krukken binnen die zichtbaar veel pijn had. De acteurs negeerden de persoon door met hun telefoon te ‘spelen’ of hun boek te openen en te gaan lezen. Deelnemers die niet meededen aan een vorm van meditatietraining stonden maar in vijftien procent van de gevallen op om te helpen, terwijl vijftig procent van de proefpersonen die gemediteerd hadden in actie kwamen. Dat vertelt hoofdonderzoeker David DeSteno. Deze vijftig procent was bij beide vormen van meditatie ongeveer gelijk, wat erop duidt dat verschillende meditatievormen ervoor zorgen dat mensen meer met anderen meeleven.

Fatsoen
Het meest verrassende van dit onderzoek in het blad Psychological Science is dat meditatie mensen fatsoen lijkt bij te brengen: mensen helpen iemand met pijn ook al is de ‘norm’ anders. “Het feit dat de andere acteurs de pijn negeerden creëert het ‘bystander-effect’, een effect dat er normaal voor zorgt dat mensen minder geneigd zijn om te helpen,” vertelt DeSteno. Zo lijkt het wetenschappelijk bewijs op tafel te liggen: dat meditatie, in welke vorm dan ook, de morele geest kan veranderen.

Bronmateriaal

" Can Meditation Make You a More Compassionate Person?" – Association for Psychological Science.
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Foto BIB (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd